Zoeken
  • Jelma Groen

Hoe haal je meer energie uit je werk?

Bijgewerkt: 25 sep 2020

Het is de Week van het Werkgeluk! Wist jij dat Nederlanders vooral veel waarde hechten aan plezier en de sfeer op de werkvloer als het gaat om tevredenheid in hun baan? Ook salaris en een goede werk-privébalans is een belangrijke factor als het gaat om werkgeluk. Je brengt een groot deel van je leven door op de werkvloer, dus werkgeluk is van essentieel belang. Hoe kan je meer plezier en voldoening halen uit je werk, helemaal nu thuiswerken het nieuwe normaal is geworden?


Werkplezier

Sinds een groot deel van de Nederlanders thuis werkt door de corona-crisis, is het werkgeluk onder de thuiswerkers achteruitgegaan. Half februari gaven werknemers hun werkgeluk nog een 7,6, tussen eind maart en half april was dit een 6,7.


Volgens een onderzoek van Innervida (ontplooiingsarchitecten) is het werkgeluk onder werkende Nederlanders gedaald. Ruim 75% van de respondenten geeft in het onderzoek aan dat zij het fysieke contact missen met collega's, klanten, leerlingen of concullega's, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen of het praatje bij het koffieapparaat. Er kan dus gesteld worden dat het missen van sociale contacten effect heeft op het werkgeluk.


Het nieuwe normaal zorgt er ook voor dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Je thuis is niet langer een plek om te ontladen en op te laden, maar het is ook een kantoor of school geworden. Dit nieuwe normaal vraagt om een andere invulling van je energie. Maar wat als je nog maar weinig energie hebt, wat dan?

Lees ook: Mijn persoonlijke reis naar werkgeluk en wat jij daarvan kunt leren

© Pexels

De energiebooster

Begin jij je werkdag met frisse tegenzin? Kijk jij uit naar het einde van je werkdag? Ben jij de dagen aan het aftellen tot je vakantie hebt? Dan is de kans groot dat je weinig werkgeluk ervaart en weinig energie krijgt van je werk.


Voldoende uitdaging, het doen van zinvol werk, verbinding maken tussen klanten en collega's, het krijgen van waardering etc. zijn allemaal belangrijke factoren die bepalend zijn voor je werkgeluk energieniveau. Als dit bij jou ontbreekt slurpt het juist energie in plaats van dat het je energie geeft.


Ik geef je vier tips om je energieniveau te boosten!

  1. Kom in een positieve workflow We zijn vaak geneigd om te kijken naar wat er allemaal mis gaat op een dag, in plaats van naar wat er allemaal goed gaat. Omdat het negatieve overheerst, dringt het positieve vaak slecht door. Maar als je gaat kijken naar wat er allemaal wél goed is gegaan, dan geeft dat energie! Schrijf voor jezelf de positieve gebeurtenissen van vandaag op. Wat ging er goed vandaag? Waar ben je trots op? Met welke collega heb je vandaag lekker gewerkt? Wat voor gevoel geeft je dat? Grote kans dat je morgen al veel positiever aan je werkdag begint.

  2. Laat je motiveren en inspireren Intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit je zelf komt. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het graag wil en niet omdat je van buitenaf wordt gemotiveerd om dit te doen. Het is een belangrijk onderdeel dat bijdraagt aan je werkgeluk. Als je nu ergens werkt waar je niet gemotiveerd en geïnspireerd bent, is het wellicht tijd om te zoeken naar een baan en werkomgeving waarin je wél gemotiveerd en geïnspireerd raakt.

  3. Blijf jezelf ontwikkelen Jezelf blijven ontwikkelen geeft je positieve energie, intrinsieke motivatie én zorgt ervoor dat je optimaal inzetbaar bent. Er zijn tegenwoordig veel online cursussen te vinden waar je iets nieuws kan leren. Zo bieden online platforms zoals Soofos en Good Habitz vele cursussen aan, van Photoshop tot schilderen met olieverf. Jezelf ontwikkelen hoeft niet perse werkgerelateerd te zijn. Doe iets wat je leuk vind en waar jij energie van krijgt!

  4. Innerlijke werkbeleving Hoogleraar Teresa Amabile van de Harvard Business School doet al jaren onderzoek naar innerlijke werkbeleving. Zij stelt dat niet de momenten van plezier, maar de momenten van zingeving de grootste impact hebben en de meeste energie bezorgen tijdens een werkdag. Als er geen zingeving is, kan dat invloed hebben op het stressniveau. Teresa's tip is om elke dag vijf minuten de tijd te nemen om je werkdag en je gevoelens te evalueren. Dit kan je namelijk helpen om gemotiveerd te blijven op het werk. Schrijf over je voortgang, de obstakels die je vandaag hebt overwonnen en waar je morgen graag aan wilt werken.

Dit artikel is geschreven door Yvonne Doff van The Writing Woman. Yvonne houdt zich bezig met het schrijven van het verhaal achter de ondernemer. In verschillende blogs en artikelen wil zij mensen enthousiasmeren, motiveren en inspireren. Daarnaast geeft ze creatieve schrijfworkshops. Heb jij een artikel, blog, over-mij pagina nodig of wil jij geïnspireerd worden tijdens de schrijfworkshop? Bekijk dan hier haar website of Instagram.

89 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  Tel: +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl