Vijf redenen waarom social media voor een burn-out kunnen zorgen

Bijgewerkt: 29 nov 2019

Kunnen social media een trigger zijn tot een burn-out? Ik antwoord luidkeels: “ja”. Social media hebben een grote rol gespeeld in mijn burn-out. Hieronder vertel ik je vijf redenen die volgens mij kunnen bijdragen aan het veroorzaken van een burn-out en hoe ik social media nu op een positieve manier voor me laat werken.

Social media kunnen verslavend werken

Scroll jij vaker door je Insta of Facebook feed dan je van plan was? Heb je een sterk verlangen om je telefoon te pakken? Heb je al meerdere malen getracht om je gebruik te minderen of te stoppen? Als je deze vragen met ja hebt beantwoord ben je verslaafd. Waarschijnlijk wist je dat wel. Het goede nieuws is, het is niet jouw schuld. Applicaties zijn zo gebouwd om je verslaafd te maken, hoe meer gebruik, hoe meer informatie, hoe meer adverteerders, hoe meer omzet. Allerlei foefjes zorgen ervoor dat jij social media niet kan negeren, door kleurgebruik of door het illusionaire gevoel van controle hebben door een refresh button.

Laten we heel eerlijk zijn, social media maken niet gelukkig. Wellicht voor even, de zoveelste like of nieuwe volgers kunnen voor een (tijdelijk) lekker gevoel zorgen. Maar zorgt dat nou voor duurzaam geluk? Ik denk van niet. Tijd dus om je verslaving aan te pakken.

Social media kunnen zorgen voor een vergelijkingsstrijd

De hele dag de beste momentjes van je vrienden en inspiraties zien. Het afgetrainde lijf van Arie Boomsma, via insta-stories de hipste feestjes en alle toffe reizen die iedereen non-stop lijkt te maken. En jij zit met je brakke hoofd in je huispak met je telefoon in je hand. Ik kon niet met deze druk omgaan. Onbewust sleurde ik mezelf op vrijdagavond naar de sportschool. Na het douchen topte ik de week af met een feestje in de stad en het weekend was mijn agenda net zo vol als mijn werkagenda. En als ik al die gezelligheden kon delen op Instagram, nog beter. Heel gelukkig werd ik er niet van. Ik gunde mijn lichaam en geest geen seconde rust, ik moest voldoen aan alle eisen die ik mijzelf onbewust had opgelegd doordat ik mezelf vergeleek met alles wat ik zag en bewonderde op social media.

Je staat altijd ‘aan’

Voor mijn burn-out had ik nul rust momentjes. Mijn rustmomenten waren weliswaar op de bank hangen maar wel met mobiel. Vaak twee mobieltjes, ook een om werkmails en appjes te beantwoorden. Ook voordat ik net ging slapen, vaak lag mijn digitale beste vriend onder m’n kussen. Ik ga er geen wetenschappelijke onderzoeken bijhalen maar die straling kan niet best voor de mens zijn.

Dan hebben we nog een maatschappelijke druk om naar verwachting 24/7 beschikbaar te zijn. Vorig jaar had een vriendinnetje een mobiele pauze ingelast van een paar uurtjes. Vrienden probeerde haar tevergeefs te appen en hebben uit ongerustheid de politie gebeld! Nu is het natuurlijk fijn om bezorgde mensen om je heen te hebben, maar we kunnen blijkbaar niet bedenken dat iemand even een break neemt van z’n telefoon. En waarom niemand haar heeft gebeld is mij ook een raadsel.

Je geniet minder van het moment

Tijdens een concert, de eerste stapjes van je kind, op een feestje, op vakantie, er is geen moment die niet op social media gedeeld moet worden. Met de telefoon in je hand, klaar voor moment suprême beleef je het moment maar half. Er is niets mis met het vastleggen van bijzondere momenten, vroeger liepen we ook met een camera op zak. Het gaat met name om de tijd die je vervolgens op social media zit om te plaatsen en te reageren. Dit doen we het liefst in het moment zelf omdat het net lijkt alsof het moment er niet is geweest als we het niet hebben gedeeld op Instagram. Zonde van de beleving!

Focus op de buitenwereld

Door alle berichten en beelden ben je je enorm bewust van wat er in de buitenwereld gebeurt. Maar ben je ook op de hoogte wat er in jou omgaat? Niet alleen met betrekking tot wat social media met je kunnen doen maar überhaupt. Je kunt jezelf dagelijks vragen stellen als ‘hoe gaat het met me? Hoe voel ik me vandaag? Waar heb ik behoefte aan?’. Ik stelde mezelf dergelijke vragen nooit. Ik was enorm gefocust op wat anderen dachten van mijn acties en verschijning. En als ik dan thuis was verdwaalde ik op social media. Geen lekker receptje voor je eigen gezondheid.

Maar!

Waar social media een enorme druk kunnen uitoefenen, heeft het ook een enorm (positief) bereik. Een paar maanden geleden heb ik met zweet op mijn voorhoofd mijn burn-out verhaal gedeeld. Ik vond het doodeng, maar ik vond het tijd voor verandering. En dan mag ik zelf niet achterblijven om ook het echte verhaal te delen. Dit bericht ging viral op LinkedIn en heeft ervoor gezorgd dat ik heel veel mooie mensen heb ontmoet en mogelijkheden aangeboden heb gekregen om mijn verhaal te gaan delen. Wat ik je daarom zou willen meegeven: Laat social media vooral op de goede manier voor je werken, wees je bewust van je eigen gedrag en jouw gedachten bij het zien van al die mooie plaatjes. Wees daarnaast kieskeurig in wie je volgt. Draagt social media bij aan jouw welzijn en zo niet, wat kun je veranderen? Er zijn genoeg inspirerende pagina’s te volgen die juist een bewuste levenswijze stimuleren.


Take care of your selfie!


X Anouk


Redactie: Daphne Schaufeli


0 keer bekeken

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl

© 2020 Take Care of Your Selfie