Zoeken
  • Jelma Groen

Ben jij toe aan meer verdieping in je carrière? Dit is wat je kan doen!

Bijgewerkt: 22 sep 2020

Het is de Week van het Werkgeluk! Omdat je een groot deel van je tijd doorbrengt met je werk, is het belangrijk om gelukkig te zijn met je baan. Maar wat als je niet gelukkig bent en je een baan ambieert met meer diepgang? Steeds meer mensen maken bewustere keuzes in hun carrière, maar het maken van die keuze kan enorm lastig zijn. Als je niet precies weet welke richting je op wil met je carrière en als je verdieping mist, kan dat zorgen voor veel stress en onzekerheid. In dit blog geven we je vier tips.


Unsplash

Nieuwe vaardigheden ontwikkelen

De afgelopen jaren zijn we anders gaan kijken naar werk. We willen niet alleen een baan die we leuk vinden en waar we geld mee kunnen verdienen, maar we zijn steeds vaker op zoek naar ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, waardering, vrijheid en zingeving. Uit een onderzoek van Manpower over de carrière van millennials, blijkt dat maar liefst 71% aangeeft dat zij het belangrijk vinden om continu nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, zodat ze inzetbaar blijven.


Behoefte naar groei en verandering

Het dertigersdilemma is de nieuwe midlifecrisis. Rond ons dertigste levensjaar gaan we ineens nadenken over wat we willen met ons leven. Wie ben ik eigenlijk? Waar word ik gelukkig van? Past deze baan wel bij mij? Wat zijn mijn werkwaarden?


Als je behoefte hebt aan groei en verdieping in je huidige baan, dan is het tijd om te onderzoeken op welke manier je je kan ontwikkelen en nieuwe vaardigheden kan aanleren. Maar hoe doe je dat?

Lees ook: Mijn persoonlijke reis naar werkgeluk en wat jij daarvan kunt leren

Doorloop de volgende vier stappen:

  1. Zelfanalyse Wat mis je in je huidige functie? Wat heb jij nodig om voldoening uit je werk te halen? Hoe ziet je ideale werkweek er uit? Waar gaat jouw vuur van branden? Kijk heel gericht naar de vaardigheden die je wil ontwikkelen en op welk gebied jij wil groeien.

  2. Beschrijf jouw werkwaarden Het bepalen van je werkwaarden zijn belangrijk om richting te geven aan je carrière. Hoe beter jouw eigen werkwaarden aansluiten bij de werkgever, hoe beter jij past binnen de functie. Werkwaarden kunnen bijvoorbeeld zijn: creativiteit, balans tussen werk en privé, ruimte voor zelfontwikkeling en goede arbeidsomstandigheden. Maak voor jezelf een lijstje met de tien belangrijkste werkwaarden. Deze lijst kan je helpen om gerichte keuzes te maken voor je toekomstige werkgever en baan.

  3. Maak een plan Als je weet wat je werkwaarden zijn en als je hebt ontdekt welke richting je op wil, kan je een plan maken: een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). In dit plan zet je waar je goed in bent, waarin je je wilt ontwikkelen, hoe jouw ideale functie er uit ziet en wat je ambities zijn voor de toekomst. Een POP helpt je om structuur aan te brengen in je zoektocht naar de ideale baan. Weet je niet goed waar je moet beginnen met het schrijven van een POP? Op de website van YoungCapital staat heel handig omgeschreven hoe je dat kan doen.

  4. Ga het gesprek aan met je werkgever Je hebt een plan dus nu kan je het gesprek aan gaan met je werkgever. Wees open en eerlijk over je behoeftes en je doelen. Bespreek met je werkgever je POP. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Is er geen mogelijkheden voor jouw ontwikkeling? Dan is het aan jou de keuze of je gaat zoeken naar een baan waar er wel ruimte is voor je wensen. Jij hebt zelf de touwtjes in handen en bent verantwoordelijk voor je eigen werkgeluk. Maak krachtige keuzes, geloof in je groei en investeer in je persoonlijke ontwikkeling. Het is jouw carrière, jouw ontdekkingstocht, jouw reis!

Dit artikel is geschreven door Sayma Kuipers. Sayma is gespecialiseerd in succesvol samenwerken en strategische diversiteit in teams. Ze schrijft, traint en spreekt hierover. Ze helpt bedrijven in het opzetten van een succesvol team en ondersteunt millennials in de groei van hun carrière. Dit doet ze door uit te gaan van ieders unieke combinatie van kwaliteiten en deze op een strategische manier te verbinden om te groeien in een bedrijf, team of als persoon.

40 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  Tel: +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl