Zoeken

Vijf tips om zelf jouw werkgeluk te creëren

Bijgewerkt op: 13 okt. 2020

Het is fijn om gelukkig te zijn. Je kunt je leven lichter en leuker maken door te investeren in je werkgeluk. Dit geluk wordt maar liefst voor 50% bepaald door de keuzes die je zelf maakt. Als je gelukkig bent met je werk, ben je gezonder. Je bent productiever, opener, meer betrokken en innovatiever. Dit geeft een boost aan je energie en zelfvertrouwen, maar het is ook gunstig voor de werkgever. Gelukkige werknemers zijn minder vaak ziek en leveren kwalitatief beter werk. Het is zeker de moeite waard om zelf jouw werkgeluk te vergroten. Maar hoe vergroot je jouw werkgeluk? Hieronder vind je vijf tips om zelf jouw werkgeluk te creëren.

Drie blije vrouwen aan het werk
© Unsplash

Zorg voor zingeving

Mensen ervaren werkgeluk als hun werk betekenis heeft. Is er ruimte binnen het bedrijf waar je werkt om te doen wat jij belangrijk vindt? Dan draagt dit zeker bij aan jouw geluk. Is deze ruimte er niet? Ga in gesprek om te kijken of deze ruimte gerealiseerd kan worden. Is dit binnen dit bedrijf niet mogelijk en kom je er niet uit met je werkgever? Durf dan stappen te maken, bijvoorbeeld naar een werkomgeving waar je meer aansluiting vindt. Dit is voor sommige mensen een beangstigende stap, maar deze stap wordt vaak beloond. Hoe fijn is het als je ergens anders gelukkiger bent en je je betekenisvoller voelt?

Ontwikkel jezelf

Zorg dat je jezelf blijft ontwikkelen. Vraag of je een opleiding of training mag volgen, gebruik (als je het hebt) je persoonsgebonden budget voor een coaching traject of investeer hier zelf in. Vraag om feedback van je directe collega’s of leidinggevende en ga kijken hoe je jezelf op de punten die je terugkijkt kunt ontwikkelen. Jezelf ontwikkelen kan ook door iets heel anders te leren of door andere mensen te leren kennen. Stel jezelf de vraag waarin jij je graag zou ontwikkelen en ga opzoek naar mogelijkheden, schakel vrienden of collega’s in om met je mee te denken als je zelf vastloopt.

 

Lees ook: Mijn persoonlijke reis naar werkgeluk en wat jij daarvan kunt leren.

 

Werk met een to-do list

Het afronden van taken geeft voldoening. Ben je lang bezig met een opdracht en heb je deze tot een goed einde gebracht? Vier dit! Presteren en succesvol zijn draagt bij aan het werkgeluk. Al helemaal als de uitdagingen bij jouw competenties passen. Heb je het idee dat je onder je niveau werkt? Kijk dan naar de mogelijkheden en ga het gesprek hierover aan. Vind je het lastig om aan meerdere taken te werken en word je hier onrustig en gestrest van? Maak een to-do list en werk deze af.

Werk autonoom

Iedere werknemer wil tot op zekere hoogte vrij zijn om te doen wat hij of zij wil doen. Niemand wordt blij van alleen maar doen wat door de werkgever gezegd wordt. Krijg jij op jouw werk niet de ruimte om zelf te bepalen hoe je je werk doet? Ga dan het gesprek aan over autonomie. Geef en krijg vertrouwen. Uiteindelijk zorgt dit voor meer vrijheid en draagt dit bij aan jouw werkgeluk.

*De werkcultuur binnen de organisatie waar jij werkt speelt hier een grote rol in. Stel realistische doelen voor jezelf en zorg goed voor jezelf.

Leef in het hier en nu

Wees gelukkig met wat je hebt. Iedereen wil wel een keer hogerop komen en die promotie maken. Maar je kunt ook gelukkig zijn met hetgeen dat je nú hebt. Dit brengt je uiteindelijk verder. Je hoeft ook niet al je geluk uit je werk te halen. Investeer bijvoorbeeld in relaties met collega’s, zoek uitdagingen voor jezelf en haal je geluk uit kleine dingen en train dit dagelijks. Een tip: maak een lijstje met wat je waardeert aan je werk. Het is goed om je hier bewust van te zijn.

Dit artikel is geschreven door Maike Oosterveld van Het Tekstveld. Maike houdt zich bezig met het schrijven van diverse artikelen met het doel mensen te informeren, inspireren en motiveren. Heb jij ook een (SEO-proof) blog of andere webtekst nodig? Bekijk hier het aanbod van Het Tekstveld en laat je contactgegevens achter.

312 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven