Zoeken

"Mijn verhaal is het verhaal van een hele generatie.'' In gesprek met Thies van Zadelhoff.

Misschien ken je hem van zijn Instagram-account @thiescipline. Daar is hij open over zijn ervaringen met mentale en fysieke gezondheid, zelfontwikkeling en post hij zonder schroom strandfoto’s zonder sixpack. “Het voldoet niet aan het ideaalbeeld, maar dat betekent niet dat ik geen foto van mezelf mag delen. Ik heb er keihard voor gewerkt om te zijn wie ik nu ben.”

© Thies van Zadelhoff

En dat is Thies van Zadelhoff. Zijn rugzakje is wat meer gevuld dan dat van de gemiddelde Nederlander, zegt hij zelf. De dertigjarige ‘leerling van het leven’ overwon een burn-out, depressie, PTSS en overgewicht (-33kg). Nu inspireert hij anderen met zijn dagelijkse posts op Instagram. “Al help ik maar één iemand met dit account, dan is dat al mijn tijd op social media meer dan waard.”


“Ik had die ziektes en mentale problemen, maar die definiëren niet wie ik ben”

Discipline betekent zelfliefde

Een rugzakje betekent dat het leven veel op mijn pad heeft geworpen wat ik heb moeten overwinnen. De struggles, problemen en mentale ziektes zie ik als kansen om te leren in het leven. Het is niets om je voor te schamen. Ze definiëren niet wie ik ben. Ik kies ervoor om de problemen niet leidend te laten zijn. Ik ben namelijk ook iemand die 40 uur per week werkt en die van sport en van festivals houdt. En van woordgrappen, want @thiescipline is natuurlijk een vette knipoog naar de discipline die hem bracht waar hij nu is. “Discipline betekent voor mij zelfliefde. We leven in een maatschappij waar men kiest voor kortetermijngeluk en snelle invulling van behoeftes: toch die lekkere hamburger of even die sigaret.”


Voor Thies betekent zelfliefde en discipline vasthouden aan een groter proces om langetermijndoelen te halen. En dat wordt mettertijd gemakkelijker. “Alles wat ik heb bereikt en waar ik trots op ben, komt door discipline. Afstuderen, een leven opbouwen in Amsterdam, mentaal gezond en lichamelijk fit worden en natuurlijk mijn Instagram-account.”


Met zijn account probeert hij stigma’s weg te nemen.“Ik vind dat er teveel vooroordelen over mentale gezondheid heersen waar weinig aandacht voor is." Thies ziet burn-out, depressie en andere mentale ziektes als zwaarbeladen onderwerpen. “Ze zijn niet geschikt is als ‘snack content’ in de media. Het vervult niet de kortetermijnbehoeften van de meeste mensen. Daarom ben ik er open over.” In het programma van Sophie Hilbrand ‘Sophie in de mentale kreukels’ zag Thies veel BN’ers die aangaven ook een burn-out te hebben gehad. “Maar normaal hoor je ze er niet over, dan lijkt het alsof het wordt doodgezwegen.”


Vooral voor mannen lijkt dat het geval te zijn. De Instagrammer vraagt zich dan ook af of mannen wel openstaan om te praten over hun emoties. “Het wordt niet gezien als mannelijk. Daarom is het nodig om een voorbeeld te hebben, het liefst grote namen. Arie Boomsma doet dat bijvoorbeeld. En Henri van Loon, die aangaf dat hij zijn kind genderneutraal gaat opvoeden. Dit helpt om ‘de mannen van de toekomst’ meer oké te laten zijn met hun emoties.”


“Mijn verhaal is het verhaal van een hele generatie”

Voorbeeldfunctie

Voor sommigen is Thies een voorbeeld. Hij krijgt de hele dag door DM’s van mensen in dezelfde situatie (met bijvoorbeeld overgewicht of een mentale ziekte) en hij reageert op alles. “Je moet best een drempel over om iemand een persoonlijk verhaal te sturen in een DM. Daarom neem ik de moeite om te erkennen dat het mooi is dát ze iets sturen. Dit account is mijn passieproject.” Zelf kent hij ook de keerzijde van social media: zichzelf vergelijken met de perfecte levens van anderen. “Toen ik de diagnoses burn-out en depressie kreeg, stopte ik direct met het posten van mooie vakantiefoto’s.” Al snel kwam hij op het idee om zijn verhaal te vertellen op de manier zoals hij dat nu doet.


Zelfontwikkeling staat boven mentale ziektes

“Mijn verhaal is het verhaal van een hele generatie, een grote groep mensen wereldwijd. Zolang dit een maatschappelijk probleem blijft, besteed ik er aandacht aan. Het account groeit mee met mij als persoon. Zelfontwikkeling staat boven de mentale ziektes, het is één van mijn kernwaarden.”


Thies heeft vooral therapieën gevolgd bij psychologen en de GGZ. Hij raadt anderen aan dit ook te doen als ze problemen hebben waar ze zelf niet uitkomen. Naast psychologen, psychiaters en professionele coaches zie je tegenwoordig steeds meer ervaringsdeskundigen als ‘coach’. “Ik vind het fenomeen van coaches die oppoppen iets engs en gevaarlijks. Mensen die zich het afgelopen half jaar ‘coach’ zijn gaan noemen en een Instagram-account zijn gestart om gemakkelijk geld te verdienen. Met hun ervaring vertellen ze wat voor hen heeft gewerkt, maar dat wil niet zeggen dat dat anderen ook helpt.” Maar hij zegt ook: ”Doe wat goed voelt voor jou. Als dat niet bij een psycholoog is en het helpt je wel: ga ervoor!” Zelf had hij in zijn depressie- en burn-out periode graag gehoord dat het herstel niet lineair gaat. “Het gaat met pieken en dalen, maar hoelang het ook duurt: je komt er sterker uit dan verwacht.”


“Die ziektes hebben mijn leven verrijkt. Het is een cadeautje”


Dankbaar voor een burn-out

Op dit moment werkt Thies weer full-time. Daarom let hij extra goed op triggers. “Het belangrijkste is mijn perfectionisme. Dat is een van de grootste struggles van mijn leven.” Toch is hij dankbaar voor zijn burn-out. “Die ziektes hebben mijn leven verrijkt. Het is een cadeautje, maar je moet het wel uit durven pakken. Het heeft me veel gebracht: meer kennis over wie ik ben, acceptatie, openheid, mogelijkheden om me kwetsbaar op te stellen, empathie en meer grenzen en structuur.”


Laatst vroeg Thies in zijn Instastories met welke drie woorden zijn volgers ‘gelukkig zijn’ omschrijven. De reacties varieerden enorm, maar hij ziet dat de meeste mensen dezelfde waarde toekennen aan het begrip ‘gelukkig zijn’. Zelf vat hij het samen als: “Acceptatie, loslaten en leven.” Als dat geen cadeautje is!


Rosa Suikers van Taalstudio | SUIKERS interviewde Thies en schreef er dit verhaal over. Rosa is tekstschrijver, woordgrappenfan en geeft business taaltraining. Boven alles is ze een taalfanaat die jou graag helpt met het schrijven van een magische teksten. Of je deze nu wilt laten schrijven of het zelf wilt leren.

128 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  Tel: +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl