Zoeken

Self-care is ook voor mannen

Sinds de start van Take Care of Your Selfie heb ik heel bewust zowel mannen als vrouwen geïnterviewd. Na het zien van The Mask You Live In op Netflix, vind ik het ongelofelijk belangrijk om mannen niet buiten te sluiten als we het hebben over self-care. Deze week heb ik daarom in het teken gezet van de man die ook emoties ervaart, onzeker is en weleens huilt. Het is tijd om de stigma's, de vooroordelen en het taboe op dit onderwerp uit de wereld te helpen. De favoriete self-care tips van de mannen die ik heb gesproken worden in dit blog op een rijtje gezet.


Uit je emoties

De documentaire volgt jongens en mannen terwijl ze worstelen om trouw te blijven aan zichzelf terwijl ze onderhandelen over masculiniteit. Er wordt problematisch gedrag vertoond omdat de jongens en jonge mannen hun emoties niet durven- of kunnen uiten, en altijd een masker dragen. Dat kan je lang volhouden, maar er komt een moment dat je je emoties toch moet uiten.

Dwight Gefferie kan dit beamen: "Dit jaar heb ik gemerkt dat ik veel emotioneler ben geworden, dus ik huil nu ook. Een goede huilbui staat gelijk aan een hele dag praten. Ik heb heel lang gedacht dat huilen niet mijn manier van verwerken was, dat was omdat ik dat zelf heb geblokkeerd. Ik was ervan overtuigd dat huilen niet goed was. Ik ben heel blij dat ik mijn emoties nu ook op deze manier kan tonen.”


Een mooie tip van Pascal Keizer: ''Oordeel niet als je je een dag niet top voelt, wees nieuwsgierig naar wat je lichaam jou te vertellen heeft. Geef je over aan de emoties, er tegen vechten of het negeren maakt de emoties alleen maar sterker. Je emoties willen, net zoals jijzelf, gezien worden.''

Lees ook: Mannen, stel je kwesbaar op!

Praat en vraag om hulp

Veel mannen die ik heb gesproken geven als tip om te praten over je emoties en om hulp te vragen indien nodig. Helaas rust er nog steeds een soort taboe op het uiten van je emoties onder elkaar, maar het is zo belangrijk. Het is waardevol, heilig en verbindend. Degene waarmee je praat hoeft geen antwoorden te geven, jij hoeft ze ook niet te vinden terwijl je praat over een probleem of je emoties. Het zal met name opluchten, je plaatst het letterlijk en figuurlijk uit je hoofd.


De mannen weten waar ze het over hebben. Psychiater Sigmund Freud heeft het idee dat praten helend kan werken, uitgewerkt in de psychoanalyse. Met deze analyse heeft Freud een stempel gedrukt op de hedendaagse psychologie.

“Ik denk dat het zo mooi zou zijn als er onderling veel meer gesproken wordt, dan komen we tot elkaar.”

Toen ik Anthony vroeg naar zijn allerbelangrijkste tip, zei hij zonder twijfel: "Vraag om hulp, je hoeft het niet alleen te doen. Het is heel makkelijk om naar binnen te keren, alleen te blijven in je eigen bubbel. Dat is soms wel goed maar je kunt daardoor ook blijven hangen in je emoties. Creëer een fijne groep mensen om je heen die je kunt bellen als je ze nodig hebt voor hulp of een ander perspectief. ''


Self-care is ook voor mannen
© Leon van den Broek

Luister naar jezelf

Ik haal graag de afsluiter van het mooie gesprek met AJ Buitendijk er bij: "Luister naar jezelf, je hoeft niets weg te slikken omdat je een kerel bent. Kijk waar jij gelukkig van wordt en wat voor jou werkt. Hou ook echt vast aan wat voor jou belangrijk is, ook al vinden andere mensen het raar. Naar jezelf luisteren kan hartstikke confronterend en spannend zijn, het is een enorme spiegel. Je zult dan waarschijnlijk een keer keihard moeten janken, je kl*te voelen of boos zijn, maar dat hoort er gewoon bij.” Daar heb ik niets meer op aan te vullen!


Self-care is een lifestyle

Dit onderwerp komt meerdere malen terug in de verschillende gesprekken. Self-care is niet iets eenmaligs, het is een manier van leven. David Keizer beschrijft dit mooi: "Een gezonde lifestyle voor mij betekent dat ik voldoende rust, zowel mentaal als fysiek. Ook gezond eten is erg belangrijk, zoals zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel eten en veel water drinken. Daarnaast vraag ik me regelmatig af wat me energie geeft en wat me energie kost. Wees kritisch op wat je consumeert, niet alleen op het gebied van eten maar ook het nieuws en de mensen waarmee je veel tijd doorbrengt."


Zoek een lifestyle die bij jou past, waar jij je goed bij voelt, wat jou helpt om je goed te voelen. Er bestaat niet zoiets als een one size fits all.


Nieuwsgierig geworden naar de documentaire The Mask You Live In? Bekijk hier de trailer.


Dit artikel is geschreven door de founder van Take Care of Your Selfie, Anouk Schaap.

Take Care of Your Selfie biedt workshops en coachingstrajecten om stress en burn-outs te verminderen en (werk)geluk te vergoten.

24 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven