Zoeken

Mijn persoonlijke reis naar werkgeluk en wat jij daarvan kunt leren

Het is de Week van het Werkgeluk! Werkgeluk is meer dan alleen plezier hebben in het werk wat je doet. Werkgeluk is het doen van werk waar je voldoening uithaalt, waar je geprikkeld wordt, waar je energie van krijgt en door wordt gemotiveerd. Je werk kan de weg worden om jouw missie tot leven laten komen. Hoe ik daar via een flinke omweg kwam, lees je terug in dit blog.

Hoe het begon

Na het afronden van mijn studie en een mooie rondreis wilde ik maar één ding: werken! Ik heb in Frankrijk gestudeerd en de enige vereiste die ik had voor een toekomstige baan, was dat ik Frans wide spreken op mijn werk. Binnen no-time was ik Junior Credit Risk Manager voor het Franse kantoor van een online beleggersbank. Na een jaar mocht ik starten met het Management Traineeship, en zo belandde ik in België en Frankrijk. Na het traineeship werd ik gevraagd voor een leidinggevende functie, dat vond ik een enorme eer. De jaren erna groeide ik door in het management, maar ik raakte mezelf volledig kwijt.

Werkgeluk vinden
© Lee Rabinovitz

Leer jezelf kennen

In de jaren na mijn traineeship was ik niet bezig met de vraag wat ik wilde. Ik was vooral benieuwd naar wat anderen in mij zagen en wat zij mij adviseerden. Ik stelde mezelf niet de vragen: wat wil ik en wat is mij belangrijk?

Ik werd gevraagd voor nieuwe functies en uiteindelijk werd ik door een recruiter benaderd voor een mooie functie bij een (Franse) bank. Ik zag daar vooral de rationele en materiële voordelen van. De vragen wat belangrijk voor mij was en of het goed voelde, stelde ik mezelf niet. De functie die ik zou bekleden bleek in de realiteit helemaal niet te bestaan. Ik kwam terecht in een bedrijf met een enorme angstcultuur, ongezonde hiërarchie en politieke spelletjes. Ik wist na een paar maanden dat ik daar niet thuishoorde en ik wilde een overstap maken. Daar bleek ik te laat mee te zijn en ik raakte burn-out.

Mijn tip aan jou:

  • Leer jezelf goed kennen. Stel jezelf regelmatig kritische vragen.

  • Laat je leiden door de antwoorden op deze vragen en jouw intuïtie. Veel gedachten zijn gebaseerd op angst en brengen je niet waar jij wilt komen.

Ga op ontdekking

Na het herstel van mijn burn-out had ik zin om te werken. Ik wist alleen niet waar. Het enige wat ik wist was dat de financiële sector en ik geen match waren.

Ik begon met een stage bij kunstenaar Merijn Kavelaars. Wat een ervaring was dat! Ik ervaarde hoe leuk werk kon zijn, dat politieke spelletjes niet nodig waren en dat ik helemaal mezelf kon zijn, ook op de werkvloer.

Toen de stage bijna afliep werd ik geïntroduceerd aan Marnix Geus. Hij was net begonnen met het opzetten van The Present Movement (tegenwoordig The Present) en zocht versterking. Ik was enthousiast en in ruim anderhalf jaar hebben we dit geweldige initiatief opgebouwd, waarbij we bestaande initiatieven voor vluchtelingen koppelden aan het MKB. Ik werd omgeven door ondernemers en deed iets wat bijdroeg aan iets groters. Ik vond daarin zingeving.


In dezelfde periode werd ik regelmatig gevraagd om mijn verhaal over mijn carrière en burn-out te delen. Op het podium vond ik mijn persoonlijke missie en ik besloot te gaan ondernemen, iets wat ik altijd al wilde maar nooit aandurfde.

Mijn tip aan jou:

  • Ga op een persoonlijke ontdekkingsreis en ga nieuwe dingen doen en uitproberen. Nadenken over wat je misschien leuk gaat vinden brengt je nergens. Nieuwe dingen uitproberen wel!

  • Gooi je ego overboord. Je ego kan je tegenhouden in het vinden waar jij energie en voldoening uithaalt. Ga voor de dingen waarbij je voelt: Ja, dit is leuk!

Bepaal jouw waarden

Toen ik net begon aan mijn herstel, kwam ik terecht bij life-coach Veronika van Stepping Forward. Eén van de dingen waarmee we aan de slag gingen was het bepalen van mijn waarden. Waarden waaraan mijn toekomstige werk aan moest voldoen; onderwerpen die voor mij het allerbelangrijkst zijn. Mijn waarden kwamen uit op: avontuur, vertrouwen en plezier. Bij het bepalen van mijn volgende stap haalde ik altijd deze waarden erbij. Als een nieuwe opdracht of baan aan drie van de die waarden voldoet, is het antwoord een duidelijke JA! Als er één waarde ontbreekt, ga ik er alsnog voor. Zolang het maar goed voelt. Is er maar één van de drie waarden aanwezig, dan doe ik het niet. Het levert mij dan te weinig op en zuigt energie.


Het is een vast onderdeel van mijn coachingstraject geworden. Ik zie dat het mijn coachees veel richting geeft, en zodoende ook rust.

Mijn tip aan jou:

  • Bepaal waarden die voor jou belangrijk zijn en maak je keuzes aan de hand van deze waarden.

Van dromen naar doen

Ik werd steeds vaker gevraagd om mijn verhaal te delen en ik zag wat dat anderen opleverde. Ik was omringd met ondernemers en wilde altijd al een eigen bedrijf starten.

Aan ideeën ontbrak het nooit, maar ik kwam nooit in actie. Ik werd tegen gehouden door het verleden, door limiterende gedachten en angst. Angst voor verkeerde keuzes, angst om te falen en ook angst om te slagen.

Workshop
© Rachel Ecclestone

Mijn eerdere keuzes hadden geleid tot een burn-out, maar het voelde op dat moment dat ik niets meer te verliezen had. Ik ging in gesprek met ondernemers. Mijn missie werd steeds meer helder en ik ging actie ondernemen. Natuurlijk ging dat niet zonder angst en ik vertelde mezelf genoeg dingen die me tegenhielden. Maar ik volgde mijn intuïtie en vertrouwen, in plaats van de angst.

Ik was heel standvastig hoe ik met Take Care of Your Selfie wilde beginnen: schrijven voor Bedrock Magazine en workshops geven bij De Bewustzijnschool. Een week later was het geregeld! Een helder doel en vertrouwen in je eigen kunnen geven een enorme boost.

Mijn tip aan jou:

  • Maak je dromen concreet en schrijf ze op. Werk het uit in een stappenplan en begin met kleine stappen maken. Kom in actie. Falen bestaat niet, leren wel.

Investeer in jezelf

Daar was het dan, mijn eigen bedrijf. Nu ik had besloten te gaan ondernemen, kreeg zelfkennis een nieuwe dimensie. Wat een discipline, toewijding, (zelf)vertrouwen en doorzettingskracht is er nodig om iets nieuws te creëren. Ik had skills en kennis nodig die ik niet eerder had geleerd. Door mijn burn-out ben ik om hulp vragen als een kracht gaan zien in plaats van een zwakte. Het is moedig om toe te geven dat je iets nog niet weet, moet leren of aan iemand anders moet overlaten. Ik ging naar plekken waar ondernemers zijn, ging netwerken, vroeg mensen om hulp, zocht een coach, deed trainingen en cursussen en zette een eerste vacature uit. Een grote missie kun je niet alleen volbrengen, dat doe je samen met een community. Of jij nou voor jezelf wilt beginnen of niet, geld en tijd in jezelf investeren kun je nooit verkeerd doen.

Mijn tip aan jou:

  • Investeer geld en tijd in jouw ontwikkeling zodat je jouw missie achterna kan!

Geluk is een momentopname

Geluk is geen constante factor, maar een opstapeling van gunstige omstandigheden. Net zoals met het leven zul je ook tijdens je werk niet continue een gevoel van geluk ervaren. Ik ben mijn droom aan het waarmaken, maar dat betekent echt niet dat ik van alles net zo hard geniet. Het geven van een workshop en daar lovende woorden over ontvangen is echt veel leuker dan de administratie doen. Het hoort erbij, en zo is dat bij iedere baan.

Ik heb mijn eigen baan gecreëerd, ik sta open en ga naar bed met trots en passie. Ik ontmoet bijzondere mensen waar ik van kan leren, ik haal enorm veel voldoening uit mijn werk, ik zie werken niet als iets wat moet maar wat ik wil. Ik gun jou dit ook! Wil je een hierover samen met mij sparren? Stuur mij dan een mailtje anouk@takecareofyourselfie.nl en dan plannen we een gratis gesprek in.

Dit artikel is geschreven door de founder van Take Care of Your Selfie, Anouk Schaap.

Take Care of Your Selfie biedt workshops en coachingstrajecten om stress en burn-outs te verminderen en (werk)geluk te vergoten.

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven