Zoeken

Self-care is de beweging tussen inspanning en ontspanning: in gesprek met Maria Dekker

Maria is oprichtster an LUME Partner in Coaching. LUME ondersteunt, begeleidt en verbindt coachende professionals, ze is dus coach van coaches. We waren enorm benieuwd naar haar kijk op self-care, tevens vanuit het perspectief van een ondernemer. Laat je inspireren door deze interessante vrouw!

© MoMo Fotografie

Was er een moment in je leven dat je je besefte dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen?

"Jazeker. Op mijn 22e raakte ik tijdens mijn studie Opleidingskunde Training & Human Development burn-out. Na heel veel signalen te hebben genegeerd zeiden mijn hoofd en lichaam plotseling keihard stop. Ik kon niet meer nadenken en kwam letterlijk de trap in mijn studentenhuis niet meer op. Dat was het moment dat ik besefte dat ik heel veel jaren niet goed genoeg voor mezelf had gezorgd en over mijn eigen grenzen was gegaan. Ik ging altijd door tot het uiterste en verloor heel veel energie door zaken eindeloos te overdenken. Vaak kwam dit door keuzestress of de angst om iets te verliezen of te missen.''

Wat houdt self-care voor jou in?

"Self-care gaat voor mij in de kern over balans. Balans is overigens wat mij betreft geen staat van zijn, maar een constante beweging (balanceren) tussen het één en het ander. De beweging tussen denken en doen, voelen en zijn. De beweging tussen inspanning en ontspanning, tussen moeten en mogen. Je bewust zijn van welke concrete vormen voor jou persoonlijk passen bij elke van de twee uitersten, is nodig om self-care in praktijk te kunnen brengen. Zo kan tijd alleen doorbrengen van tijd tot tijd bijvoorbeeld heel waardevol voor mij zijn, maar dat moet niet te lang duren omdat ik ook tijd nodig heb om heerlijk te genieten van tijd met vrienden of familie."


"Ik zit voor mijn werk als online coach van coaches en contentmaker veel achter mijn computer of met mijn telefoon in m’n hand: zittend werk waar ik vooral mijn hoofd en gevoel voor nodig heb. Ik heb het nodig om werkdagen af te wisselen met sport, wandelingen, koken of andere, vooral simpele en ontspannende, doe-activiteiten. Zolang ik weet wat ik nodig heb, kan ik in die constante beweging blijvend balanceren. Balanceren vraagt overigens wel om bewuste keuzes, keuzes voor jezelf op basis van wat goed voor je is, zonder dat je egoïstisch hoeft te worden. Dat is self-care!"

Wat doe je op een dag als je voelt dat je extra goed voor jezelf moet zorgen?

"Dan voel ik eerst waar hetgeen vandaan komt dat mijn balans in de weg staat. Wat is het dat me uit balans brengt? Vervolgens bepaal ik voor mezelf wat er nodig is. Als de ene kant van de balans overheerst, wat staat me dan aan de andere kant van de balans te doen? Heb ik iets teveel sociale afspraken gehad, dan schrap ik voor een weekje afspraken met anderen en maak ik meer ruimte voor tijd met mezelf of mijn vriend. Heb ik naar een deadline toegewerkt, dan plan ik de dagen erna bewust vrij van werk. Dat is het grotere plaatje."


"Op een dag dat ik extra goed voor mezelf zorg, kies ik er bewust voor om meer ruimte te maken voor ontspannende, creatieve en actieve momenten. Zo doet tekenen, collages maken of teksten schrijven mij goed. Ook sta ik regelmatig te dansen in mijn eigen woonkamer of zit ik met mijn gitaar in m’n hand te zingen. Uitgebreid koken en mezelf verwennen met een goed glas wijn of een avond in bad stappen, is ook heerlijk."


"Toch is de ultieme vorm van self-care misschien wel het bewust durven kiezen voor mezelf en stoppen met datgene wat me op korte of langere termijn niet (meer) dient. Dat kunnen ook bepaalde relaties, werkzaamheden of samenwerkingen zijn."


Hoe zorg je goed voor jezelf op je werk?

"Dat is en blijft een uitdaging als zelfstandig ondernemer, juist omdat je eigen bedrijf zo nauw verweven is met wie je bent. Hierboven beschreef ik al even hoe ik self-care (balans) daarin dagelijks toe pas. Zowel voor mezelf als ook in samenwerkingen. Self-care gaat daarin verder dan alleen ‘ontspannende activiteiten’. Self-care gaat ook over je eigen grenzen bewaken, dichtbij jezelf en je eigen missie en visie kunnen blijven, keuzes maken waarmee je anderen wellicht teleurstelt en los durven laten van dat wat niet langer dienend is. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als je binnen je eigen bedrijf verantwoordelijk bent voor ALLES."

Wat is jouw self-care tip voor de lezer?

"Maak regelmatig de balans voor jezelf op en maak helder wat self-care voor jou persoonlijk betekent. Check of je nog in de beweging van het balanceren wiegt, of dat je eigenlijk al te lang blijft hangen aan één kant van de balans. Stel jezelf vragen als: "Waar ervaar ik disbalans?" en "Wat staat mij dan te doen aan de andere kant van de balans?" Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, is het wel van belang dat je voor jezelf scherp hebt wat self-care voor jou betekent. Wat doe je wel of juist niet? Wat brengt het je, wat levert self-care jou op?"


Maria is oprichtster van LUME Partner in Coaching.

LUME ondersteunt, begeleidt en verbindt coachende professionals.

107 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  Tel: +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl