Zoeken

Mannen mogen ook huilen: in gesprek met AJ Buitendijk

Bijgewerkt: 30 jun 2020

AJ is internationaal model en mag graag plaatjes draaien. Door de corona crisis werkt hij momenteel bij een hovenier. Self-care ziet er op dit moment dan ook heel anders uit. Anouk en AJ hadden een prachtig gesprek, vol met tegeluitspraken van deze enorme leukerd!


© Leon van den Broek

AJ, was er een moment in jouw leven dat je je besefte dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen?

“Dat was net nadat het uitging met mijn ex-vriendin. Ik ben hulp gaan zoeken om dit te verwerken. Tijdens de gesprekken werd het me enorm duidelijk hoe hard ik altijd aan het rennen was en ik geen momenten voor mezelf had. Ik zei op alles 'Ja', in plaats van dat ik ook voor mezelf koos. Dat resulteerde erin dat ik moe wakker werd, nergens meer zin in had en ik heel heftig reageerde op anderen terwijl dat echt niet nodig was. Door me dit te beseffen ben ik vaker 'nee' gaan zeggen en mijn eigen grenzen gaan bepalen in plaats van dat anderen dat voor mij doen. Soms is het wel goed om over een grens te gaan maar alleen als ik daarvoor kies.”


Wat houdt self-care voor jou in?

Self-care is niet wat je eenmaal per week doet, het is echt een lifestyle. Waarbij je goed eet, slaapt en ontspant. Ik heb mezelf de vraag gesteld: “hoe kan ik mij het beste ontspannen?” Ontspanning betekent voor mij is wandelen, lekker eten, een massage boeken of gewoon een avond Netflixen: een moment alleen of met mensen waarbij ik volledig mezelf kan zijn. Ik weet wanneer iemand een echte vriend is als we een uur naast elkaar op de bank kunnen zitten en niets hoeven te zeggen.”


“Ik vertrouw enorm op mijn onderbuikgevoel, op basis daarvan maak ik mijn keuzes. Self-care voor mij is dan ook echt luisteren naar mijn gevoel, als de dingen goed voelen dan doe ik het. Zo niet? Dan niet! Als ik mensen ontmoet weet ik nagenoeg direct of het goed zit of niet, energie liegt niet!


“Ik boks regelmatig en tijdens het boksen komen er soms emoties vrij, ik heb dus wel eens gehuild tijdens het boksen. Ik vind dat mannen ook mogen huilen en zich kwetsbaar op mogen stellen. Opmerkingen als “wees eens een vent” slaat nergens op. Mannen hebben ook emoties, die mogen we laten zien en bespreekbaar maken. Self-care is ruimte maken voor je emoties, en ja ook mannen mogen ook huilen.”


Wat doe je op een dag als je voelt dat je extra goed voor jezelf moet zorgen?

© Ben James

“Ik ben vroeger te zwaar geweest en dit kwam door troost-eten, als ik me slecht voel is mijn eerste reactie nog steeds: Burger King! Dat zal nog even een gevecht blijven maar ik probeer me daar niet aan over te geven. Muziek is heel belangrijk voor me, daar haal ik veel troost uit en kan ik mezelf even in verliezen. Ik ga wandelen en denk even na over de dingen die ik wel heb en focus op mezelf op het positieve. Af en toe baal ik gewoon even van en dat mag ook, dan ga ik er even kopje onder in voel ik me helemaal kut.”


“Het kan niet altijd goed gaan, het leven is een golfbeweging.”


Hoe zorg je goed voor jezelf als je werkt?

“Normaalgesproken doe ik modellenwerk voor grote maten en daarnaast mag ik graag plaatjes draaien. Door Corona werk ik nu tijdelijk bij een hovenier, voor mezelf zorgen ziet nu heel anders uit dan eerst. Als model ben je veel alleen en reis ik veel. Ik probeer goed te slapen als basis door acht uur slaap aan te tikken. Daarnaast houd ik veel contact met de belangrijke mensen in mijn leven. Momentjes alleen zijn voor mij altijd belangrijk.”

“Op dit moment is een lekkere lunch al een belangrijke vorm van self-care. Een lekkere appel en een lekker broodje, dat doet me zo goed!”


“En ook: self-care is echt om in mijn eentje overdag naar de bioscoop te gaan. Dat geeft me enorme rust!”


Wat is jouw self-care tip voor de lezer?

“Deze is specifiek voor de mannen die lezen: “Luister naar jezelf, je hoeft niets weg te slikken omdat je een kerel bent! Kijk waar jij gelukkig van wordt en wat voor jou werkt. Hou ook echt vast aan wat voor jou belangrijk is, ook al vinden andere mensen het raar. Naar jezelf luisteren kan hartstikke confronterend en spannend zijn, het is een enorme spiegel. Je zult dan waarschijnlijk een keer keihard moeten janken, je kl*te voelen of boos zijn, maar dat hoort er gewoon bij.”


“Ik denk ook dat het zo mooi zou zijn er onderling veel meer gesproken wordt, ook over emoties. Dan komen we veel meer tot elkaar. Dan wordt er gesproken in plaats van geschreeuwd.”


Wil je meer leren over hoe je goed voor jezelf kunt zorgen? Bestel dan hier De Ultieme Self-Care Gids!


554 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  Tel: +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl