Zoeken

Mannen, stel jezelf kwetsbaar op!

Bijgewerkt: 7 okt 2020

Wanneer kreeg jij voor het eerst te horen: ‘Wees eens een man!’ of ‘Laat je ballen zien!’? Bijna iedere jongen krijgt deze boodschappen vroeg of laat te horen. Jongens mogen niet huilen, ze moeten flink zijn. Een man zijn betekent dat je mentaal en fysiek sterk bent, geen vrouwelijke energie toont of emoties bespreekt, competitief bent, vrouwen om je vinger windt en economisch succes hebt. Doe je hier niet aan mee? Dan loop je het risico om weggezet te worden als ‘watje’. En dat is nog de meest vriendelijke term.


© Pexels - Luis Araujo

De documentaire The Mask You Live In legt uit wat ‘mannelijkheid’ in de Amerikaanse cultuur betekent. Dit beeld komt grotendeels overeen met het beeld van mannelijkheid in onze cultuur. Veel mannen dragen een masker van mannelijkheid. Ze dragen dit omdat ze van jongs af aan geleerd hebben dat dit nodig is om sociaal te overleven. Dit patroon heeft diepe gevolgen op het gedrag van mannen en uiteindelijk op de maatschappij.


Mannen hebben ook van nature emoties en empathisch vermogen. Dat zijn menselijke kwaliteiten. Wat gebeurt er met je als je deze kwaliteiten zelden of nooit aan de buitenwereld laat zien? Als je een deel van jezelf niet erkent? Uit onderzoek blijkt dat dit een negatieve impact heeft op je sociale leven en op je geestelijke gezondheid. Het is tijd dat mannen hun macho-masker loslaten.


Wees jezelf en neem je masker af

Wat zou er in jouw leven anders zijn als je vader vroeger tegen je had gezegd: ‘Wees eens kwetsbaar!’?


Kwetsbaarheid gaat over zeggen dat je iets (nog) niet kan, niet zeker weet, niet durft of vertellen of laten zien dat iets je boos of verdrietig maakt. Dit wordt vaak verward met zwakheid. Dat beeld moeten we omdraaien. Het is juist een teken van kracht en zelfvertrouwen.

'He wears a mask, and his face grows to fit it.' - George Orwell

Kwetsbaarheid is een teken van zelfvertrouwen

In het ‘oude’ ideaalbeeld moet een man te allen tijde vol zelfvertrouwen zijn. Twijfels laten zien is een teken van zwakte. Het is echter menselijk om niet alles te weten en daardoor een twijfel of onzekerheid te ervaren. Het getuigt van een groot zelfvertrouwen om open te zijn over een vertwijfeling. Dit laat zien dat je je bewust bent van de grenzen van je kennis en capaciteiten en dat je wilt leren. Ga maar bij jezelf na wie je eerder vertrouwt, iemand die zegt alles te kunnen en weten of iemand die helder is over de grenzen van zijn wijsheid?


Het is een kracht om jezelf open te stellen

Jezelf open stellen vergt kracht. Het gaat tegen de huidige stroom in. Door het oude mannelijke ideaalbeeld wordt kwetsbaarheid als iets onveiligs ervaren. Er is een risico dat jouw mannelijkheid door je omgeving in twijfel wordt getrokken. Dat de ander jou niet ziet of begrijpt. Het vergt een grote kracht om jezelf open te stellen ondanks dat risico.


Als je bereid bent dit risico te nemen liggen er grote voordelen in het verschiet. Kwetsbaarheid heeft de kracht om te verbinden. Ieder mens heeft zijn eigen (beperkende) overtuigingen. Andere mensen herkennen zich sneller in jou omdat zij hun eigen uitdagingen hebben. Dit kan een opstapje zijn om je relaties te verdiepen.


Daarnaast geeft het een gevoel van opluchting en voldoening om je kwetsbaarheid te tonen door je persoonlijke twijfels te delen. Dit maakt ruimte voor anderen om jou te steunen of te helpen. Een gesprekspartner is vaak meer betrokken als jij laat blijken dat je iets moeilijk vindt.


Ervaar deze potentie door het toe te passen in de praktijk

Stel jezelf als doel om je minimaal twee keer per week kwetsbaar op te stellen. Doe dit één keer in je professionele leven en één keer in je privé leven.


Hoe pak je dit aan?

  • Bedenk voor een gesprek een onderwerp of ervaring waar je iets in wilt veranderen. Schrijf op wat het met je doet. Welk gevoel roept het bij je op? Focus je op zaken waar je een bepaalde mate van ongemak bij ervaart.

  • Houd het bij jezelf. Benoem wat een gebeurtenis bij jou oproept. Maak je gevoel of emotie bespreekbaar zonder dat je je hierdoor laat leiden.

  • Bepaal welke context voldoende veiligheid biedt. Bij wie en op welke plek voel jij je veilig genoeg? Bij de ene persoon is dit makkelijker dan bij de andere. Op een plek met privacy is dit makkelijker dan in een openbare ruimte.

Maak het makkelijk voor jezelf en begin met iets kleins. Dit verschilt per persoon. Een emotie benoemen kan voor de één een kleinigheid zijn maar voor de ander een enorme stap. Je kunt dit doen in het bijzijn van je vriendengroep of één op één bij je partner. Het belangrijkste is dat je in actie komt en jezelf openstelt naar je omgeving. Ervaar wat het met je doet als je deze stap neemt.


Dit artikel is geschreven door Gijs Dingemans. Gijs is transformationeel coach die coachees ondersteunt bij het behalen van doelen. Gijs helpt jou bij om vanuit jouw authentieke kern te leven, bepaalt samen met jou een nieuwe richting in jouw loopbaan, meer balans in jouw leven te creëren en effectiever werken voor meer vrijheid.

160 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  Tel: +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl