Zoeken
  • Jelma Groen

Leestip: Werk kan ook uit

Bijgewerkt: 11 jun 2020

Psycholoog Thijs Launspach ken je misschien wel van de bestsellers Fokking Druk en Werken met Millennials. Ook schrijft hij wekelijks een column in het Algemeen Dagblad over (werk)stress. Deze week kwam zijn nieuwste boek uit: Werk kan ook uit. In dit boek komen verschillende onderwerpen aan bod die te maken hebben met werk en stress. Wij hebben een aantal inzichten en tips voor je op een rijtje gezet.

Leestip: Werk kan ook uit door Thijs Launspach
© Guus Schonewille

Stress is niet altijd slecht

Stress heeft een negatieve connotatie, maar het hoeft niet altijd slecht te zijn. Integendeel: gezonde stress kan zorgen voor extra energie en een betere focus.


Er zit wel een hele grote ‘maar’ aan dit verhaal, want dit geldt alleen voor incidentele stress zoals een sollicitatiegesprek of een deadline. Zodra stress chronisch wordt - denk aan: te hoge werkdruk of geen waardering van je werkgever - kan het je in de weg gaan staan en zorgen voor een verlaagde weerstand, meer afleidingen en slechtere beslissingen. Voordat je het weet ligt een burn-out op de loer. Goed oppassen dus!


Lees ook: Waarom je juist nu goed voor je medewerkers moet zorgen


Druk met druk zijn

Als je het druk hebt beschik je vaak niet over genoeg tijd om te bedenken hoe je dingen het best aan zou kunnen pakken. Als gevolg hiervan maak je minder goede keuzes over je werk. Dat heeft als effect dat je het nóg drukker krijgt. En hoe drukker je bent, hoe minder tijd je hebt om te organiseren. Het is een vicieuze cirkel.


Het is ontzettend belangrijk om momenten te vinden om niets te doen, al is het maar even. Onlangs daagden we je in onze ‘21 day challenge’ uit om 15 minuten lang helemaal niks te doen. Zo zal je tot nieuwe inzichten en oplossingen komen.

Werk kan ook uit

Het blijkt dat meer dan de helft van de mensen die buiten werktijd hun werkmail checken, last heeft van stress. Bereikbaar zijn zorgt ervoor dat je je ‘werkhoofd’ niet uit kunt zetten, terwijl je die hersteltijd zo hard nodig hebt. Af en toe een beetje onbereikbaar zijn is goed voor je hoofd én voor je gezondheid. Dat we altijd kúnnen werken hoeft niet te betekenen dat we dat ook altijd maar moeten.


Mijn probleem, jouw probleem

Gewoon ‘nee’ zeggen is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn vaak bang dat mensen ons niet aardig vinden als we een verzoek afwijzen. Maar probeer tóch eens om wat vaker ‘nee’ te zeggen. Het maakt je misschien iets minder populair, maar het zorgt voor meer rust in je hoofd én op de lange termijn zorgt het zelfs voor meer respect bij je collega’s. Nog een reden dus om wat vaker ‘nee’ te zeggen zonder daar een schuldgevoel aan over te houden.


Benieuwd naar alle 52 manieren om jouw werkdag stressvrij te houden? Werk kan ook uit is hier te koop.

108 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven