Zoeken

Hoe voorkom je keuzestress?

Keuzestress is een bekend fenomeen dat steeds vaker komt opdagen. Wanneer maak je nou een goede keuze? Door alle keuzes die we tegenwoordig hebben wordt het steeds lastiger om te bepalen welke keuze nou de goede keuze is. Wat als je de verkeerde keuze maakt? Je kan het meestal niet ongedaan maken. We gaan steeds meer aan onszelf twijfelen door alle keuzes die er zijn. Hoe maak je een goede keuze en hoe voorkom je keuzestress?


© Pexels - RF Studio

Waar het echt om draait als je een keuze maakt

Bij het maken van een keuze kan er van alles op komen dagen. Je wilt het graag goed doen, je wil de juiste keuze maken en zeker weten dat dit het is. Als je dit blog bent gaan lezen klinkt de term ‘keuzestress’ je waarschijnlijk wel bekend in de oren. Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen, heeft iemand in je omgeving er last van of jij zelf. Keuzestress is iets wat steeds vaker bij jongvolwassenen naar voren komt. Er zijn namelijk zo veel keuzes die we mogen maken! Als je gaat kiezen wat je voor het avondeten gaat maken is er al oneindig veel keus. We leven in een wereld waarin alles ruim aan ons gegeven wordt. Daar mag je dankbaar voor zijn maar maakt dat het kiezen niet lastiger?


Wat maakt dat we keuzestress hebben?

Stel je eens voor: Ik geef je de keuze om uit een appel of een banaan te kiezen. Dan is de keuze best makkelijk, want je hebt er namelijk twee. Als ik je de keuze geef om uit een appel, banaan, mango, pruim, framboos, blauwe bes en vijg te kiezen, wordt het al wat lastiger. Je hebt dan namelijk meer keuze uit dingen die je lekker vindt, dus welke gaat het worden? Door de overvloed aan keuzes die je wordt aangereikt is het lastig om te bepalen wat je nou echt wilt. Want straks neem je een vijg, terwijl je achteraf toch liever een framboos had gehad. Het gevolg daarvan is dat je spijt hebt van je keuze en het niet kan terugdraaien. Als het gaat om grote beslissingen die vallen onder de term levenskeuzes wordt het nog lastiger aangezien die keuze voor een langere termijn bepalend is.


Wat je kunt doen om minder keuzestress te hebben

Vaak als je een keuze wilt maken, ga je in je hoofd zitten en malen. Je blijft de keuzes die je worden voorgelegd herhalen en twijfelt aan jezelf of je de goede keuze maakt. Als je even stilstaat en gaat aanvoelen welke keuze goed voelt, wordt het al iets makkelijker. Je hoofd heeft namelijk vaak geen antwoord, maar je gevoel wel. De gut feeling ofwel je intuïtie, onderin je buik, die je aanwijzingen geeft. Die je vertelt wat eigenlijk de goede keuze is, ook al weet je nog niet wat het je direct gaat opleveren. Of geeft het iets heel anders aan dan dat je altijd dacht dat je moest doen. Door meer te gaan vertrouwen op jouw gut feeling, je intuïtie, zal het maken van een keuze een stuk makkelijker worden. Je vertrouwt dan namelijk op jezelf en de keuzes die horen bij jouw pad. Niet wat je denkt dat hoort of wat moet.

Luister deze visualisatie om gemakkelijker in contact te komen met jouw intuïtie.

Wat kan je nu doen?

Begin te oefenen met het luisteren naar dat onderbuikgevoel. Als je het voorbeeld weer pakt van het fruit kan je het volgende doen: Pak twee stukken fruit en hou ze één voor één vast. Stel jezelf de vraag: “Heb ik nu zin in dit stuk fruit?” en voel aan wat er met je lichaam gebeurt. Zeg je direct ja of nee, komt er een gevoel naar boven of iets anders? Vertrouw op het eerste antwoord, overdenk het daarna niet. Door het eerst met iets onbenulligs als dit te oefenen zal je gaan opmerken dat je steeds meer vertrouwen krijg om naar je gut feeling te luisteren. Uiteindelijk kan je dan gaan vertrouwen op je onderbuikgevoel bij grotere keuzes. Probeer eerst dit voor zes weken bij kleine vragen voordat je dit uitprobeert bij grote keuzes!


Deze blog is geschreven door Charmayne van Denderen, Toegepast Psycholoog en NLP coach met een interesse voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Met haar eigen bedrijf Charscoaching helpt ze jonge vrouwen om uit hun hoofd te gaan en te leren luisteren naar hun gevoel en intuïtie, zodat ze elke dag gelukkig kunnen zijn. Ze heeft ook haar eigen podcast waarin ze experts interviewt op het gebied van psychologie en spiritualiteit. Je kan haar volgen op Instagram en haar podcast beluisteren.

40 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  Tel: +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl