Zoeken
  • Jelma Groen

De impact van social media

Wist jij dat het algoritme van sociale netwerken erop gericht is dat jij constant gevoed wordt met informatie zodat je niet meer kan stoppen met scrollen? In de nieuwe Netflix documentaire ‘The Social Dilemma’ wordt de gevaarlijke impact van sociale netwerken onderzocht. Voormalig technisch experts van o.a. Google, Facebook en Pinterest trekken aan de bel over iets dat zij zelf hebben ontwikkeld.


Dopamine-shot

Social media zijn een fantastisch medium. Ze optimaliseren de connectie tussen mensen, maar hebben ook een groot nadeel. Social media zijn namelijk net zo verslavend als drugs en dat weten de makers maar al te goed.

In de documentaire 'The Social Dilemma' komen diverse tech-experts van o.a. Google, Facebook en Pinterest aan het woord die betrokken waren bij de ontwikkeling van diverse sociale netwerken. De makers hebben inmiddels ethische bezwaren tegen het gebruik hiervan.


Ze leggen uit dat social media als doel hebben om je verslaafd te maken. Dat doen ze door ons te voorspellen, sturen en beïnvloeden. Het algoritme van de sociale netwerken is erop gericht dat je constant gevoed wordt met informatie zodat je niet meer kan stoppen met scrollen, hierdoor blijven de advertentieopbrengsten binnenstromen. Hoewel de techneuten als geen ander wisten wat er achter de schermen gebeurde en de nadelige effecten die dit zou hebben, kregen ook zij hun gebruik niet onder controle.

Lees ook: Vijf redenen waarom social media voor een burn-out kunnen zorgen

Verwijderen dan maar?

De constante stroom aan informatie kan voor veel stress zorgen. We zijn de hele dag door bereikbaar en krijgen dagelijks een stoot aan prikkels te verwerken: een like, een mailtje, een appje of een gepersonaliseerde advertentie.


Omdat social media ook veel voordelen kunnen hebben, vind ik het persoonlijk wat rigoureus om alle apps te verwijderen. Maar er zijn wel een aantal dingen die ik heb gedaan om mijn schermtijd te verminderen. Zo zijn alle meldingen op mijn telefoon uitgeschakeld, heb ik app-limieten ingesteld voor social media en leg ik geregeld mijn telefoon in de slaapkamer, zodat ik niet constant in de verleiding kom om mijn telefoon te pakken.


Een andere optie is om je smartphone in te ruilen voor een ouderwetse Nokia, zoals een vriend van mij onlangs heeft gedaan. Hij was zo verslaafd en werd gek van alle prikkels. Sinds hij zijn smartphone de deur uit heeft gedaan, is hij een stuk minder geprikkeld en slaapt hij veel beter. Wat doe jij om je socialmediagebruik te verminderen?


De documentaire is een absolute must see voor elke socialmediagebruiker. Bekijk hieronder de trailer!


Dit artikel is geschreven door Jelma Groen. Jelma is gek op het bedenken en maken van content die mensen raakt, inspireert en aanzet tot denken of actie. Daarnaast houdt ze zich bezig met de vormgeving en optimalisatie van de website van Take Care of Your Selfie. 

43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  Tel: +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl