Zoeken

Hoe kunnen we beter omgaan met de dood? Tips uit Ginny’s rouwboekje voor verlies.

Bijgewerkt: 20 okt 2020

De dood: hoewel we er vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen, blijft het een lastig onderwerp. We praten er weinig over. De confrontatie met zowel onze eigen sterfelijkheid als die van een dierbare gaan we liever uit de weg. Als het dan eenmaal zover is kunnen we compleet overrompeld worden door de overweldigende mix van verdriet, gemis, frustratie, woede, onbegrip en machteloosheid. We hebben geen idee wat we met al die emoties aan moeten, laat staan hoe we de dood moeten opnemen in ons leven.

Het was makkelijker geweest als er een draaiboek voor rouwen bestond, maar helaas: ook al is verdriet universeel, iedereen verwerkt anders. Toch doet “ervaringsdeskundige” Ginny Ramkisoen een poging om een rode draad in het rouwproces te vinden. Ginny verloor zelf op jonge leeftijd haar beide ouders en oma, die als een tweede moeder voor haar was. Met verfrissende aanpak schrijft ze nu een rouwboekje voor nabestaanden. Geen poëtisch of filosofisch gevoelsdocument, maar een praktische gids die steun biedt in tijden van dood. Ik sprak Ginny over haar missie om rouw en verlies beter bespreekbaar te maken.

© Ginny Ranu

Het taboe rondom de dood

Het taboe rondom de dood kan volgens Ginny deels verklaard worden doordat we er geen controle over hebben. "Het maakt ons angstig, zeker in een tijd waarin alles maakbaar lijkt."Daarnaast is het een culturele kwestie. In Nederland is een uitvaart vaak erg droevig en sober: na de dienst kan er nog net koffie met cake af, maar daarna moet je zo snel mogelijk het uitvaartcentrum verlaten. Ook kennen we in Nederland relatief weinig rituelen rondom afscheid. Hoe anders is dit op plekken als Mexico of Bali, waar men kleurrijke ceremonies organiseert en de doden nog generaties lang geëerd worden. Ook het geloof in reïncarnatie, waarbij de dood een transitie in plaats van een definitief einde betekent, verandert de perceptie. De dood wordt daardoor meer geaccepteerd als onderdeel van ons bestaan, en vormt tegelijkertijd een reden tot viering van het leven".

Dankbaarheid

Dat wil Ginny haar lezers ook meegeven. “Laten we blij zijn met degenen met wie we dit leven (hebben) mogen delen, en laten we onze doden vieren. Afscheid gaat niet alleen gepaard met verdriet, maar net zo goed met dankbaarheid en mooie herinneringen; in geval van ziekte of lijden soms zelfs opluchting”.

Een tip die Ginny geeft om je eigen sterfelijkheid in perspectief te zien, is een video van Kurzgesagt over Optimistisch Nihilisme waarin de eindigheid van het leven mooi wordt uitgelegd. De boodschap: geniet van dit bijzondere leven in deze oneindige kosmos, maak er wat van en waardeer die korte periode dat jij mag bestaan.

Praat met elkaar, deel je ervaringen en vier degenen die er niet meer zijn

© Laura van de Graaff

Bespreek de dood, ook met kinderen

Ook moedigt Ginny aan om de dood bespreekbaar te maken met kinderen. We zien sterven vaak als een letterlijk einde van een leven, iets dat gebeurt als je oud en grijs bent. Alleen, in genoeg gevallen loopt het anders. Meer bewustwording daarvan zou een betere beeldvorming van de dood geven.Behalve praktische tips bespreekt Ginny in haar boek alle fases van verlies: van rouw en wat er gebeurt als iemand doodgaat, tot het regelen van de uitvaart en de nasleep ervan. Ook vertelt zij hoe je verdriet verwerkt in plaats van verdrukt en over het meemaken van mijlpalen zonder diegene waarvan je houdt. Omdat Ginny uit ervaring weet hoe eenzaam rouwen kan voelen, hoopt zij met haar verhaal troost en herkenning te bieden. Haar advies: praat met elkaar, deel je ervaringen en vier degenen die er niet meer zijn. Want hoewel we allemaal op onze eigen manier rouwen, vind je vaak meer herkenning bij de ander dan je denkt.


Ginny’s boek komt volgend jaar uit. Voor updates kun je Ginny volgen op Instagram.

Dit artikel is geschreven door Laura van de Graaff, illustrator en kunsthistorica met een interesse voor voeding, gezondheid en duurzaamheid. Onder de roepnamen Lola & Fred maken Laura en programmamaker Frederike de la Bije samen de podcast Lijf & Leden, die fysiek en mentaal welzijn centraal stelt. Het hele gesprek met Ginny Ranu is te beluisteren via iTunes, Spotify en SoundCloud.

83 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  Tel: +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl