Zoeken

Jezelf teleurstellen heeft grote gevolgen: in gesprek met Dwight Gefferie

Bijgewerkt: 5 aug 2020

Dwight Gefferie is content creator bij de Upstarter en is co-host van de Make Love Work podcast. Normaalgesproken stelt hij de vragen, deze keer waren de rollen omgedraaid. Dwight zijn rustgevende energie is aanstekelijk, zijn openheid en kwetsbaarheid maakten het gesprek compleet. Ga lekker zitten en duik mee in de wereld van Dwight.

Dwight Gefferie over self-care

Dwight, was er een moment in je leven dat je je besefte dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen?

“Dat was toen ik een jaar of vijftien was. Mijn ouders begrepen mij vaak niet en ik heb heel lang gevochten voor hun goedkeuring. Mijn vader toont weinig emoties terwijl ikzelf met gemak over emoties praat. Ik verwachtte om die reden dat mijn ouders hun liefde of trots ook met mij zouden delen, maar dat gebeurde niet. Ik zocht naar goedkeuring voor wie ik was, maar ik kreeg de goedkeuring niet. Ik besloot om te stoppen met zoeken naar de goedkeuring van mijn ouders en trok me nog weinig aan van wat ze van mij vonden. Ik ging me focussen op wie ik ben en waar ik voor sta en zocht de goedkeuring in mijzelf. Dat heeft een kloof met mijn ouders gecreëerd die nu gelukkig is hersteld. Die periode heeft pijn gedaan maar ook heel veel moois gebracht.”

Wat houdt self-care voor jou in?

“Dat is eigenlijk heel simpel: volledige acceptatie van wie je bent. En daarnaast leven vanuit de gedachte: als ik iemand anders was dan zou ik mezelf als allerbeste vriend willen hebben. Dat is wat mij betreft het mooiste streven in het leven. Om die allerbeste vriend te kunnen zijn, moet je de beste en slechtste versie van jezelf durven zijn. Dit kan alleen door je eerlijk en kwetsbaar op te stellen. Hierdoor ben je de meest authentieke versie van jezelf en dat is enorm aantrekkelijk. Als je geen masker hoeft te dragen heb je een veel lichter leven en ben je heel fijn voor anderen.”

“Mijn vrienden, klasgenoten, teamgenoten hebben het mij heel makkelijk gemaakt om mezelf volledig te accepteren. Ik kreeg veel positieve feedback op wie ik was en ik begreep dat ik door anderen geliefd werd, dat heeft me heel zacht gemaakt. Zacht naar de mensen om mij heen maar ook naar mijzelf. Ik rekende mezelf niet meer hard af op de dingen waar ik minder trots op ben.”

“Als je niet eerlijk bent naar jezelf en dichtbij jezelf staat, dan ga je dingen doen die je niet zou moeten doen. Dan kom je jezelf enorm tegen. Het eindigt altijd verkeerd als je van jezelf afwijkt door jezelf niet te accepteren voor wie je bent.”

Wat doe je op een dag als je voelt dat je extra goed voor jezelf moet zorgen?

“Gitaarspelen maakt mij heel rustig doordat ik me focus op één ding, alle gedachten verdwijnen in het moment. Sinds kort mediteer ik ook. Ik kwam er vorig jaar achter dat ik nog nooit van mijn leven echt stil ben geweest! Ik was natuurlijk wel eens stil, maar dan was ik alsnog ergens mee bezig. Zelfs door meditatie krijg ik een reset en wordt alles fris en helder.”

“Daarnaast zorgen dat ik gezond eet en genoeg beweeg. Ik wil achteraf liever niet denken: 'shit, ik ben over mijn grens gegaan.' Dat gebeurt natuurlijk wel eens, dat ik over mijn grenzen ga. Op dat moment ga ik praten, dat is zo extreem waardevol. Praten zorgt ervoor dat ik me lichter voel, alsof ik het letterlijk van binnen naar buiten mij plaats. Dit jaar heb ik gemerkt dat ik veel emotioneler ben geworden, dus ik huil nu ook. Een goede huilbui staat gelijk aan een hele dag praten. Ik heb heel lang gedacht dat huilen niet mijn manier van verwerken was, dat was omdat ik dat zelf heb geblokkeerd. Ik was ervan overtuigd dat huilen niet goed was. Ik ben heel blij dat ik mijn emoties op die manier ook kan tonen.”

Hoe zorg je goed voor jezelf op je werk?

“Door aan te geven als ik mijn dag niet heb of als er een keer geen werk uit mijn handen komt. Het is zo mooi als je je kwetsbaar kunt opstellen en dit eerlijk deelt, er wordt heel positief op gereageerd. Er is bij ons enorm veel vrijheid en vertrouwen en dat zorgt ervoor dat er bijna nooit iemand ziek is.”

“Wij hebben dagen dat we bijna de hele dag praten en we hebben dagen dat we keihard buffelen. Het gaat om die balans en op het vertrouwen in de mensen dat de output er komt. Onze generatie is heel erg opgevoed met de gedachte dat we hard moeten werken, ik geloof nu veel meer in efficiënt werken.”

Wat is jouw self-care tip voor de lezer?

“Ook al is je dag nog zo druk, doe een paar minuten even helemaal niets. Dat brengt zoveel rust in een druk hoofd. En daarnaast: cancel een afspraak als je het niet voelt. Ook al is de ander teleurgesteld; jezelf teleurstellen heeft veel grotere gevolgen.”


Het volledige interview is ook beschikbaar als podcast.

Je beluistert hem hier!


57 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven