Zoeken

De wereld om je heen, die maak je zelf

Bijgewerkt: 29 nov 2019

Hoe ziet jouw wereld er vandaag uit? Wie zijn daar aanwezig? Hoe voel je je daarbij? Soms lijkt het alsof we ergens in vast zitten, alsof we geen keuze hebben. Niets in minder waar, je hebt altijd een keuze. Niet wat jou overkomt maar wel hoe je daarmee omgaat. De wereld om je heen, die maak jezelf. Lees in onderstaand stappenplan hoe je dat doet.De kracht van bewustwording

Alle verandering start met bewustwording. Zolang jij je niet bewust bent van jouw wereld, jouw gedachtes en jouw acties, kun je daar ook niets aan veranderen. Stel jezelf op regelmatige basis een aantal vragen als: “Creëer ik de wereld om me heen of laat ik hem creëren door factoren van buitenaf?” “Ben ik blij met de wereld die ik gecreëerd heb?” “Welke gedachten heb ik die mijn keuzes beïnvloeden?”. Je kunt jezelf deze vragen stellen, je kunt ook een dagelijks moment pakken waar je je focust op de gedachten die je hebt. Laat ze maar langskomen en luister er naar. Besef dan tegelijkertijd: Je bent niet jouw gedachten, jij bent degene die ernaar luistert.


De kracht van een nieuwe gedachte

Bewustwording creëer je niet in één dag, het is een levenlang trainen. Iedere keer dat je je bewust bent van je gedachten heb je de kans om die gedachten te veranderen. Stel: je wilt een weekendje weg en je bankrekening ziet er op dat moment niet zo rooskleurig uit. Wat zeg je dan tegen jezelf? “Ik heb geen geld dus ik kan geen weekendje weg” of “ik ga een weekend naar het strand en ik wil daar niet voor betalen”. Je brein wordt als het ware gekieteld bij de laatste gedachten om in creatie te komen en te gaan kijken hoe je dat voor elkaar krijgt. Hoe concreter de nieuwe gedachte, hoe beter.


De kracht van het delen

Soms is het uitspreken van wat je graag wilt veranderen spannend. Het geeft echter kracht en ownership. Het is aan jou om aan te geven wat je wilt, er is namelijk niemand die het voor je gaat doen. Het uitspreken betekent niet dat het zomaar gebeurt, daar moet je wel voor gaan werken, signalen oppakken en in actie komen als er een kans op je pad komt. Je gedachten voor jezelf houden is makkelijker, maar stap eens uit je comfortzone en kijk wat jou dat oplevert.


De kracht van “ik weet niet hoe”

Je brein houdt van controle. Loslaten hoe iets gaat gebeuren vindt dat brein niet zo relaxt. Je mind gaat in de angstmodus en op zoek naar redenen waarom je hetgeen wat je zou willen, niet kan of lukt. Je bent bang om te falen en het is veiliger om alles te laten zoals het is. Laat dat niet gebeuren, ga ervoor, spreek het uit en laat los hoe en wanneer iets gebeurd. Wees geduldig.


De kracht van uitproberen

Denken, delen en loslaten is stap één, uiteindelijk komt er geen enkele verandering als jij niet in actie komt. Ga aan de slag met het uitproberen. Wat zou jij willen veranderen? Welke nieuwe gedachte kun je daaraan koppelen? Durf je die te delen met vrienden en je familie? Heb je vertrouwen in jezelf en geef het de ruimte en tijd. Ga het uitproberen en creëer een wereld waar jij bewust voor hebt gekozen.


Dit artikel is geschreven door Anouk Schaap.

69 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  Tel: +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl