Zoeken

8 mogelijkheden om jouw burn-out te overwinnen

Ik ben vrij ambitieus en een enorme doorzetter. Deze eigenschappen hebben een grote rol gespeeld in het krijgen van een burn-out. Maar, deze eigenschappen hebben er ook voor gezorgd dat ik de burn-out weer overwon. Of ik mijn burn-out volledig heb overwonnen weet ik overigens niet. Wat ik wel weet is dat ik mij heel goed voel. Zit jij in een burn-out en zoek je inspiratie hoe eruit te komen? Ik heb een mooi lijstje voor je!


Eerstelijns psycholoog

Dit was de eerste stap in het aangaan van mijn burn-out. Het was fijn om mijn verhaal kwijt te kunnen, maar vooral om heel veel nuttige en praktische tips te krijgen. Over o.a. mijn slaapritme, paniekaanvallen, eetritme, de ziekmelding, de gesprekken met de arbo-arts en de HR manager.


Wandelen

De ene keer een half uur, de andere keer anderhalf uur. Of ik wandelde een halve dag en hield verschillende rustpauzes. Het belangrijkste is om in beweging te zijn, voor sporten had ik geen energie maar wandelen vond ik heerlijk. Zonder telefoon, geen afleidingen, alleen ik in de natuur. Probeer een rustige omgeving op te zoeken, het strand, het bos of een park in de buurt om echt tot rust te komen.


Life Coach

Toen ik contact met een Life Coach zocht, wilde ik de plannen die ik had om voor mezelf te beginnen bespreken. Op het moment dat wij elkaar uiteindelijk zagen zat ik in mijn burn-out. Ze heeft me geholpen om mijn waarden helder te krijgen, om voorwaarden te stellen aan mijn toekomstige werk en vooral om mijn eigen pad te gaan volgen. We hadden een mooie connectie en daardoor heb ik hele waardevolle sessies gehad waar ik me veilig en vertrouwd voelde.


Familieopstelling

Een burn-out kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Ik denk dat het nagenoeg altijd een combinatie is van factoren. Naast dat mijn werk een enorme rol heeft gespeeld, heeft mijn persoonlijke situatie ook meegespeeld. De relatie met mijn vader is nooit goed geweest en heeft een grote rol gespeeld in het maken van verschillende keuzes. Toen ik kennismaakte met het fenomeen Familieopstelling werd ik getriggerd en wilde hiermee aan de slag. Een familieopstelling is een therapeutische sessie waarbij je inzicht krijgt in patronen en verschrikkingen in het familiesysteem. De familieopstelling heeft mij veel waardevolle inzichten gegeven die mij hebben geholpen in de relatie met mijn vader (en uiteindelijk in het herstel van mijn burn-out).


Ayahuasca

Zeker niet voor iedereen weggelegd, maar wat een ervaring! Een korte uitleg wat Ayahuasca is: ‘Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. Het drankje veroorzaakt in de juiste dosering een sterke roes met visuele hallucinaties. Ayahuasca kan je onderbewustzijn naar boven brengen. De gebruiker kan dingen zien en ervaren die onbewust of bewust zijn weggestopt. Oude emoties, trauma’s en gedragspatronen kunnen naar boven komen’.

In de zoektocht naar mezelf kwam Ayahuasca op mijn pad. Ik ben me goed gaan inlezen en ik wilde dit heel graag meemaken. Ik heb nieuwe inzichten gekregen en ik heb veel dingen moeten loslaten, letterlijk en figuurlijk. Het was een ervaring die ik niet snel zal vergeten, regelmatig kijk ik terug in mijn notities naar wat ik heb meegemaakt en geleerd. Het is belangrijk dat je geestelijk stabiel bent. Lees je erg goed in en laat je adviseren of dit iets voor jou is.


Weg bij werkgever

Zeg vooral niet direct jouw baan op, er is niets zo persoonlijk als een burn-out. Ik zat echter volledig op de verkeerde plek. Het moment dat ik hoorde dat mijn contract niet verlengd werd, was dus een feestje. Vanaf dat moment is mijn herstel in een stijgende lijn gegaan. Laat deze mogelijkheid je vooral inspireren om eerlijk te kijken naar waar je wel of niet gelukkig van wordt, waar je wellicht mee zou moeten stoppen of vooral mee door moet gaan. Dit is het moment in jouw leven om jouw eigen keuzes te gaan maken!


Meditatie

Onze mind is nooit stil. De mind die net een burn-out voor zijn kiezen krijgt maakt overuren. Ik kon het niet los laten dat ik een burn-out had, hoe dit had kunnen gebeuren en of ik dit niet had kunnen voorkomen. Daarnaast voelde ik mij enorm gestrest wat ik dan nu met mijn (werk)leven aan moest enzovoort. Een beetje rust in dat hoofd kon ik wel gebruiken en zo maakte ik kennis met meditatie. Er zijn verschillende apps als je net begint met mediteren of kijk of je een les kunt volgen bij een yogaschool of spiritueel centrum in de buurt.


Zegeningen tellen

Zit je dan, op de bank met een burn-out. Je weet wel dat er meer ellende in de wereld is, maar toch kun je moeilijk bedenken waar je heel blij mee mag zijn. Ik ben zodoende begonnen met het maken van dankbaarheidslijstjes. Ik deelde die met een vriendin, die ook te kampen had met een burn-out. Het eerste lijstje was erg kort, maar ze werden steeds langer. Na een aantal maanden was ik mij heel bewust van alles waar ik dankbaar voor was, zelfs mijn burn-out belandde uiteindelijk op dit lijstje.


Laat deze mogelijkheden je inspireren en kijk goed waar jij behoefte aan hebt en waar jij je goed bij voelt. De meeste zaken heb ik opgepakt na een flinke rustpauze. Als je goed naar je lichaam luistert, weet je zelf wanneer je klaar bent om in actie te komen.


Take care of your selfie!


X Anouk


Redactie: Daphne Schaufeli

368 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Take Care of Your Selfie | Andries Copierstraat 102, Amsterdam |  Tel: +31 (0)6 14 06 87 73 | info@takecareofyourselfie.nl